Site icon Фундамент

Бізнес-рішення у селі: як створити власну справу на спилюванні гілок

Актуальний, економічно вигідний та з бережливим ставленням до природи бізнес –  Віталій Береза із селища Білики, що на Полтавщині зі спиляних гілок виготовляє паливо.

Чоловік став переможцем конкурсу мінігрантів «Сміливі» у категорії «Самозайнятість» і отримав, як він каже, ідеальний набір обладнання для роботи.

Віталій Береза займається обрізанням гілок із дерев. Для цього має все необхідне: бензопили та інструменти для їх обслуговування. Ще у чоловіка є подрібнювач гілок. Завдяки цьому обладнанню спиляні відходи Віталій обробляє і використовує, як деревне паливо. Так у нього виникла ідея перетворити це заняття у власну справу.

– Це деревне паливо горить, як вугілля. До того ж коштує утричі дешевше. Люди звикли до стереотипу, що опалювати домівки деревом – це тільки про дрова. Проте зараз ціни на них «кусаються». А деревне паливо може придбати практично будь-хто. Я радий, що можу допомогти тим, хто дуже обмежений в коштах, – розповідає Віталій.

На одному подрібнювачеві чоловік вирішив не зупинятися і взяв участь у конкурсі мінігрантів, аби купити додатковий. Призначення нового обладнання – подрібнення найменших гілочок. Тобто Віталій задумав безвідходну обробку відходів. 

– Люди спалюють купи гілок у себе на городах, не розуміючи, що цю сировину можна використати з користю. Завдяки перемозі у проєкті я отримав якісне обладнання. Подрібнювач дуже потужний і з першого дня в роботі, – зазначає Віталій.

Чоловік жартує, що тепер роботу виконує «під віник», тобто майже всю сировину переробляє.

Надихнула Віталія взяти участь у «Сміливих» дружина. Жінка отримала кошти на старт власної справи у проєкті Крила, партнером якого теж є наша організація. Тому Віталій також вирішив використати свій шанс.

Зараз чоловік працює на новому обладнанні і вже обдумує ідею, як свій ідеальний набір поповнити ще й устаткуванням для брикетування. 

Проєкт організований завдяки БО «Світло надії», Raiffeisen Bank – Aval, Astarta-Kyiv та Благодійний фонд “Повір у себе “.

Авторка: Анна Сидоренко

Exit mobile version