Site icon Фундамент

Військовий облік жінок пропонують зробити добровільним

У Верховній Раді пропонують зробити військовий облік жінок добровільним.

59 депутатів від «Слуги Народу» та інших фракцій зареєстрували у Парламенті законопроєкт «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» (реєстр. № 6482). Про це повідомило спеціалізоване кадрове видання Бухгалтер911 у своєму Телеграм-каналі.

Текст проєкту на сайті ВРУ поки що відсутній.

За повідомленням депутата Максима Бужанського, одного з авторів цього законопроєкту, документ передбачає добровільну постановку на військовий облік для жінок. Виключаючи медиків. Про це він написав на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук.

Скріншот зі сторінки Максима Бужанського у соціальній мережі Фейсбук

Нагадаємо, 17 грудня набрав чинності наказ Міністерства оборони про перелік спеціальностей, після одержання яких жінки беруться на військовий облік. Тепер роботодавець має проконтролювати, щоб жінки, які вже працюють на підприємстві за Переліком, встали на військовий облік. Також при прийнятті на роботу жінок за Переліком слід перевіряти у них наявність військово облікових документів та відміток про взяття на військовий облік. 

За ухилення від взяття на військовий облік штрафуватимуть у розмірах 850–1700 гривень – на жінку; 5100–8500 гривень – на роботодавця. Жінки повинні стати на військовий облік до кінця 2022 року.

На сайті президента з’явилася петиція про скасування наказу Міноборони, який розширює список спеціальностей жінок, які підлягають військовому обліку. За лічені дні набрала необхідні 25 тисяч підписів і продовжує набирати. 

Автор: Анна Сидоренко

Exit mobile version