Site icon Фундамент

Громади на Полтавщині навчалися як вирішувати конфліктів для посилення згуртованості

Фото надала Ксенія Литвишко

Представники місцевого самоврядування Полтавської області розпочали навчання
новим методам вирішення конфліктів для посилення згуртованості. Методикам використання діалогових підходів під час проведення консультацій з громадськістю
навчалися представники 15 громад Полтавської області під час заходу, що відбувся 3 березня 2023 року в Полтаві.

Тренінг відбувся в рамках проєкту «Лабораторії творчого діалогу в громадах», що реалізується
Спілкою «Громадські ініціативи України» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Організатори переконані, що методика діалогового підходу є важливим інструментом, який дасть змогу муніципалітетам вирішувати актуальні питання життя громади, враховуючи потреби різних груп місцевих жителів, представників бізнесу, громадських організацій і внутрішньо переміщених осіб.

Один із тренерів проєкту Олег Овчаренко зазначив:

Насамперед, діалог – це «глибинний процес», тобто не просто факт зустрічі чи розмови або суперечки, а процес, коли комунікація між учасниками виходить за межі обміну звинуваченнями чи претензіями. Натомість ми фокусуємося на індивідуальних чи колективних переживаннях, болях, їхніх причинах, передумовах.

У подальшому за підтримки експертів проєкту, навчені представники місцевого самоврядування із цих громад зможуть використати діалогові методики на практиці при проведенні консультацій з
громадськістю. Так, в громадах Полтавської області, які беруть участь в проєкті, будуть обрані актуальні напрямки розвитку, з’ясовані різні бачення вирішення нагальних проблем та відбудуться щонайменше два громадських обговорення із залученням усіх зацікавлених сторін.

Координаторка проєкту в Полтавській області Ксенія Литвишко зазначила:

Такий спосіб побудови відносин як діалог дає можливість висловити свою точку зору та почути точку зору іншої людини, чого часто бракує у відносинах влади з населенням. Там, де неналагоджена ефективна комунікація між зацікавленими сторонами, часто і завжди наростає конфлікт. Це вже кризовий період, який можна подолати завдяки такому відкритому майданчику для обговорення як фасилітована діалогова зустріч, ціллю якої є зрозуміти один одного. Що більше представники влади будуть комунікувати з населенням, то краще уповноважені особи будуть розуміти їх потреби та сприяти їх задоволенню, а це в свою чергу підвищуватиме рівень довіри населення до влади.

Нагадаємо, що в рамках проєкту «Лабораторії творчого діалогу» навчання практикам проведення
діалогів загалом пройдуть 240 представників місцевого самоврядування з 12 регіонів України. Проєкт є однією з перших масштабних ініціатив впровадження діалогового підходу в застосуванні інструментів участі на місцевому рівні.

Авторка: Анна Сидоренко

Exit mobile version