Site icon Фундамент

Догляд за шкірою в холодну пору року: основні правила, які слід пам’ятати

Наша шкіра виконує функцію захисного бар’єру тіла та є найбільшим органом чуття. Але у холодну пору року вона сама потребує захисту, зокрема від негативного впливу навколишнього середовища. Тому, аби у зимовий період шкіра залишалася здоровою та захищеною, необхідно правильно за нею доглядати. Як саме – розбираємося разом із МОЗ.

Взимку зміна погодних умов та холодний вітер зневоднюють її та пошкоджують епідерміс відкритих ділянок шкіри. Крім того, у холодну пору року сальні залози виробляють менше шкірного секрету, тому гідроліпідна оболонка шкіри стає тонкою і більш вразливою. До того ж пересушене радіаторами опалення повітря у приміщеннях ще більше порушує захисний бар’єр шкіри й загострює її чутливість, через що може з’являтися почервоніння і лущення. Мила та мийні засоби також можуть сушити шкіру. Існують й інші негативні фактори.

У залежності від типу шкіри, можна порадити той чи інший догляд за нею у зимовий період.

Суха шкіра

Для цього типу властиві сухість, лущення, чутливість до температурних змін. На сухій шкірі швидше з’являються зморшки. Якщо у вас така шкіра, то зволоження і живлення повинні бути щоденним ритуалом. 

Догляд:

Чутлива шкіра

Коли занадто суха шкіра не отримує необхідний догляд, вона стає чутливою навіть до води, що  проявляється висипами та почервоніннями. Але така шкіра може бути не тільки набутою, але й вродженою.

Догляд:

Жирна шкіра

Така шкіра має жирний блиск та чорні цятки. Причиною жирності шкіри є надмірна робота сальних залоз, що виникає через генетичну схильність, зміну гормонального фону або стреси. 

Догляд:

Комбінована шкіра

Такому типу шкіри властиві проблеми жирної шкіри у Т-зоні та сухість або норма на щоках.

Догляд:

Нормальна шкіра

Шкіра нормального типу – гладенька та еластична, без висипів та жирного блиску.

Догляд:

Ксероз шкіри

Існує така проблема, як ксероз шкіри. Це стан сухості шкіри, спричинений зменшенням секреції шкірного сала, порушенням функції рогового бар’єра, внаслідок чого відбувається зниження вмісту вологи, розвиток гіперкератозу, порушення процесів злущування та інші морфофункціональні порушення в епідермісі та дермі.

Крім того, є люди, в яких стан сухої шкіри (ксероз) пожиттєвий. Ознаки та симптоми ксерозу залежать від віку, стану здоров’я, місця проживання тощо.

Якщо у вас ксероз, ви можете відчувати такі симптоми:

Якщо за сухою шкірою не доглядати належним чином, це може призвести до атопічного дерматиту (екземи) або приєднанних інфекцій.

Тому важливо стежити за шкірою та належним чином доглядати за нею.

Щоб потурбуватися про надсуху шкіру, слід дотримуватися наступних рекомендацій:

Також взимку не забувайте користуватися сонцезахисним кремом, навіть у похмуру погоду. Купуйте засоби з SPF не менш як 30 із захистом від UVA і UVB променів.

Також варто уникати вживання гострої їжі та алкоголю. Корисно розпилювати на шкіру термальну воду протягом дня, коли перебуваєте у приміщенні, а також пити 1,5-2 літри води в день.

Більшість випадків сухості шкіри можуть бути скориговані домашнім доглядом, проте обов’язково зверніться до лікаря-дерматолога, якщо:

Автор: Анна Сидоренко

Exit mobile version