Site icon Фундамент

Журналістка “Кола” отримала внаслідок нападу тілесні ушкодження

Фото – скриншот з відео ютуб-каналу "Свобода Слова"

Журналістка сайту “Коло” Тетяна Цирульник отримала легкі тілесні ушкодження внаслідок нападу на неї 9 травня біля меморіалу Солдатської слави в Полтаві, де її вдарили по обличчю. Про це вона повідомила Інституту масової інформації.

За її словами, це показала медична експертиза.

Також журналістка розповіла деталі нападу. За її словами, вона пішла до меморіалу, виконуючи свою професійну діяльність.

“9 травня журналісти ходять до Вічного вогню. Щороку, бо це новини, а ми журналісти. Цього року я пішла туди подивитися, чи погасили вічний вогонь, чи немає мітингів, і зробити матеріал. Біля меморіалу я побачила двох людей: чоловіка з портретом у руках та іншого, молодшого, який його знімав. Я також підійшла, сфотографувала погаслий вічний вогонь, зняла відео площі. У якийсь момент хтось із цих чоловіків мене запитав, що тут було 8 травня. Я відповіла, що не знаю, потім я в них спитала, чому вони сюди прийшли 9 травня. Так, я спитала, чи це не “Безсмертний полк” і що своїми діями вони підігрують російській пропаганді. Це викликало негатив у мій бік. Чоловік, який знімав людину з портретом, почав кричати, що я “бендерівка”, – розповіла Цирульник.

Журналістка говорить, що спочатку людей було троє. Потім почали підходити люди, журналісти, люди з квітами й чоловік, який згодом на неї напав.

“Чоловік у чорній куртці почав кричати: “Іди геть звідси!” Я відповіла, що це публічне місце і я маю право тут перебувати. Потім мене хтось схопив дуже неочікувано і з матюками почав штовхати в клумбу. Спочатку я взагалі не зрозуміла, що відбувається, але мене з матюками кудись тягли, я повторювала: “Що ви робите, я журналістка, ви нормальний?” – згадує Тетяна Цирульник.

Журналістка зазначила, що те, що відбулося, стало шоком, вона навіть не могла чинити опір.

“Людне місце, я знаю, що поруч колеги, – і тут мене хтось кудись тягне. З матюками цей чоловік штовхнув мене в клумбу, я з неї вийшла, і тут він повернувся. Зі словами “Щас у*бу”. Я точно це пам’ятаю, бо я внутрішньо дуже здивувалася за що і точно не вірила, що мене можуть вдарити. І тут він підійшов до мене і вдарив. Я дивилася йому прямо у вічі в цей момент і бачила, що йому це подобається. Він бив мене з великим задоволенням, поливаючи матом. І він би мене вдарив ще раз. Я це відчувала”, – розповіла Тетяна. 

Після нападу, за словами журналістки, поліція з’явилася швидко. Тетяна написала заяву та зробила експертизу. Водночас додала, що в нападника з’явилася група підтримки, яка вигукувала, що її ніхто не бив. 

Також журналістка додала, що наслухалась образ: “І що посвідчення в мене маленьке журналістське, і що я без году неделя журналістка і ніхто, і “не ви*балі ж” мене” – це все може бути на нагрудних камерах поліцейських. Я просто стояла біля поліцейських і казала, що я біля вас стоятиму, бо я боюсь”, – розповіла Цирульник.

Нагадаємо, 9 травня в Полтаві невідомий чоловік штовхав та вдарив по обличчю журналістку, головну редакторку видання “Коло” Тетяну Цирульник. Інцидент стався біля Меморіалу солдатської слави під час покладання квітів. 

Один з учасників акції покладання квітів прийшов з портретом свого батька. Присутня там журналістка назвала це російськими наративами, порівнявши з проросійською акцією “Безсмертний полк”. На суперечку дуже агресивно відреагував інший чоловік, який спочатку з нецензурною лайкою запропонував Цирульник “іти звідси”. А після заперечень, що це публічне місце, яке вільне для всіх, чоловік спершу силою виштовхав журналістку з простору перед меморіалом, потім вдарив її по обличчю.

За цим фактом поліція відкрила кримінальне провадження за частиною 2 статті 345-1 Кримінального кодексу України (“Погроза або насильство щодо журналіста”).

Авторка: Надія Кучер

Exit mobile version