Site icon Фундамент

Квітковий бізнес: подружжя з полтавського села перетворило хобі у заробіток

Подружжя Чуків із села Вишневе Хорольського району вирощує та продає квіти. Про те, як зробили квітковий бізнес у селі та як вдається продавати квіти, особливо в роки пандемії, Людмила та Сергій Чуки розповіли «Фундаменту».

Подружжя має основну справу – магазин канцтоварів у Лубнах. Кілька років тому вирішили вирощувати квіти, бо мають для цього невелику ділянку, розповіла Людмила Чук. Так хобі жінки переросло у сімейний бізнес і зараз вона з чоловіком навіть виводять власні сорти квітів.

– Живемо в селі вже сім років, повернулися в мою батьківську хату. Спочатку вирощували з чоловіком все: нут, арахіс, але зупинилися на вирощуванні квітів. Я дуже люблю квіти, і так сталося, що це захоплення поступово перетворилося у невелику власну справу. Квітами займаємося уже 5 років, – розповіла Людмила.

фото зі сторінки Людмили Чук у соціальній мережі Фейсбук

Вирощування квітів, ділиться Людмила, виправдовує себе, бо на це йдуть не надто великі витрати.

– Вкладаю свій час та працю. Одні квіти продаю, інші купую, оновлюю сорти, – каже жінка. – У нас тепер є різні квіти, починаючи від підсніжників не одного сорту, крокусів. Цього року дуже багато насадили цибулькових (квіти, які висаджують цибульками – прим.авт). Моя донька зараз закордоном, у Данії, і коли надіслала звідти як вирощують квіти, мене це дуже вразило. Це був звичайний газон, який є на будь-якому українському подвір’ї. І там ростуть крокуси, як у нас – кульбаби. Мене це дуже надихнуло, облаштували подібний газончик з чоловіком і вирощуємо сортові крокуси, різного кольору, – розповіла Людмила.

Королівство хризантем у селі

Зараз, розповідає подружжя, одних хризантем у них приблизно 150 сортів та близько 200 видів хризантем.

Вирощують селекційні сорти хризантем, затверджені спеціальною науковою комісією. Окрім цього, вирощують тюльпани, гіацинти, іриси.

фото зі сторінки Людмили Чук у соціальній мережі Фейсбук

– Продаємо навесні – іриси, восени – хризантеми. Влітку продаємо лаванду, троянди. Торгуємо біля свого магазину, багато замовлень є через Інтернет. Не лише відправляємо по Україні, а й додому приїжджають. Цього року квіти вирощували й у горщиках, які можна поставити біля будинку. А є такі, які можна висадити у грунт і квітка наступного року ростиме, буде квітнути уже у вас, – розповідає Людмила.

Закордон, говорить жінка, замовлення не відправляють через фітосанітарні норми, українське законодавство не дозволяє відправляти все, що містить грунт. Жінка дає рекомендації іншим, хто бажає зайнятися квітковим бізнесом: замало виростити, треба знайти, куди продукцію продати. А для цього – не боятися заявляти про себе.

1 / 8

– Ми з чоловіком з самого початку шукали збут квітів через Інтернет. Купувала перші свої сортові хризантеми також, до речі, через Інтернет. А потім рекламу про себе «почали давати» самі квіти, бо їх з нашого городу видно здалеку. Почало працювати «сарафанне радіо». А подружжя – вивчати спеціалізовану літературу, спілкуватися з селекціонерами. Розповідають, з власного досвіду вдалося винайти власний сорт хризантем. Сорт назвали Оленкою, на честь доньки.

– Це ніжна квітка бузкового кольору. Загалом сорти повторюють материнський сорт, але мають інший вигляд – інший розмір квітки, інший колір, – каже Сергій Чук.

Коронавірус і квітковий бізнес

Людмила і Сергій Чуки розповіли, в перший рік пандемії через коронавірусну інфекцію квітковий бізнес зазнав певного спаду.

– Люди відмовлялися купувати квіти, тому що було незрозуміло, що буде з роботою далі. Квітка – не річ першої необхідності. Її куплять тоді, коли є хліб та інше необхідне. Зараз стало легше, бо немає жорсткого карантину, як раніше. Замовлення на весну є, сподіваємося, все буде добре в Україні, – каже Людмила.

Девіз Чуків – робота у селі є завжди і заробляти в сільській місцевості можна, за умови, якщо є бажання.

Автор: Надія Кучер

Exit mobile version