Site icon Фундамент

«Конституція – оберіг нашої державності» – у полтавській бібліотеці провели патріотичний захід

Бібліотека-філіал № 7 (мікрорайон «Половки») Полтавської міської централізованої бібліотечної мережі спільно з громадськістю провела патріотичну годину «Конституція – оберіг нашої державності». Захід присвятили 26-ій річниці ухвалення Конституції України.

Долучилися громадські діячі, журналісти, державні службовці, активісти  об’єднання «Невтомні бабусі». До речі, на  рахунку цієї волонтерської спільноти – передані для потреб Збройних сил тисячі сплетених маскувальних сіток, сотні пар в’язаних рукавиць та шкарпеток, вітамінні набори для воїнів-захисників, а також прилади нічного бачення, тепловізори та інше спорядження.

Ведуча патріотичної години, громадська діячка, правозахисниця і вишивальниця Зоя Коваленко висвітлила основні етапи історичного розвитку української конституційної думки та представила свою вишиту роботу, присвячену 300-річчю першої Конституції України Пилипа Орлика.

Вірші Зої Коваленко «Конституція Пилипа Орлика», «Конституційна ніч», «Конституція України» читала актриса театру Людмила Тимофєєва.

Йшлося й про історичний контекст ухвалення Конституції. 1996 рік. Протягом п’яти років наша молода держава жила за законами УРСР. Хоч і було відновлено Незалежність 24 серпня 1991 року, але по суті Україна лишалася уламком «совка» – діяли закони УРСР і Конституція УРСР, хіба тільки трохи «підфарбована». Улітку 96-го мали відбутися вибори президента росії. Там влади рвався лідер комуністів росії Геннадій Зюганов. Його прихід до влади означав би не просто відмову від ухвалення конституції, а взагалі згортання українського державотворення, політику втягування України у нове «союзне ярмо», тобто була реальна загроза російсько-української війни вже тоді. Комуністи в Україні все більше нахабніли, нетерпляче очікуючи перемоги Зюганова й проголошуючи гасла відновлення СССР. 

Регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар розповів про участь полтавців у конституційному процесі. Тоді на захист держави стали національно-демократичні сили. З ініціативи В’ячеслава Чорновола Народний Рух України проголосив петиційну кампанію за якнайшвидше прийняття Конституції. «Петиційна кампанія відбувалася по всій Україні, в тому числі й на Полтавщині. Найактивніша фаза припала на травень. Зараз петиції заповнюють у всесвітній павутині, але тоді ще інтернет в Україні був у зародковому стані (власне, перший сайт з’явився якраз у 1996 році). Тож, полтавські рухівці звернулися на радіо й у газетах зі зверненням-оголошенням про пункти збору. Приміром, у Полтаві вони були у центрі міста біля кіоску «Просвіти», біля зупинок транспорту у мікрорайонах Левада, Половки, на «Алмазному» – біля «Універсаму». Поставили стенди, сотні полтавців приходили і ставили свій підпис на видрукуваних у столичній друкарні бланках. Паралельно НРУ збирав підписи за заборону КПУ. Люди мали приходити з паспортом, фіксувалися прізвище, ім’я, по-батькові, дані паспорта, домашня адреса. Станом на кінець червня 1996 року у секретаріат Руху його активісти з усіх куточків України, в тому числі й із Полтавщини передали петиції із загальною кількістю підписів 3 мільйони 411 тисяч та 2 мільйони 730 тисяч за заборону антидержавної діяльності КПУ», – розповів Пустовгар. Він окремо зупинився на діяльності Полтавського обласного громадського комітету на підтримку нової Конституції, який протягом квітня, травня і червня 1996 року влаштовував форуми, мітинги, «круглі столи», семінари, зустрічі з народними депутатами, концерти хору «Прометей», просвітницькі кампанії, поширення всеукраїнської газети «Час -Тайм», шеф-редактором якої був В’ячеслав Чорновіл. А ще виступи на радіо і ТБ, публікації в газетах – все це було спрямоване на роз’яснення головних положень проєкту Конституції. 

Захід перемежовувався виконанням гуртом «Барвінок» патріотичних пісень. Особливо тепло присутні сприйняли «Червону калину» – знакову пісню визвольних змагань за незалежність проти білої і червоної росії, пісню Українських січових стрільців, а нині-музичний символ незламності Українського духу під час новітньої війн із російськими загарбниками. 

Насамкінець присутні розгорнули масштабну вишивку Зої Коваленко «Україна всіх єднає», яка є оберегом для всієї України та її воїнів ЗСУ. Патріотична година завершилася спільним співом Державного гімну України.

Полтавський офіс УІНП (за матеріалами офіційного сайту блогу бібліотеки-філіалу № 7 https://bit.ly/3Nr9a48 )

Фото: бібліотека-філіал № 7

Exit mobile version