Site icon Фундамент

Народні українські мотиви: на Полтавщині власник сільського музею створив лінію кепок

Засновник сільського музею «Етнографічна збірка «Древо» Едуард Крутько з Полтавщини створив лінію унікальних дизайнерських кепок з написами в стилі українських народних мотивів.

Мешканець Лубен Едуард Крутько розпочав виробництво дизайнерських кепок з українськими народними мотивами. Серед багатоманіття естетичних рішень його вибір на користь етніки був не випадковим. З 2017 року Едуард збирає твори мистецтва, одяг та фотографії кінця ХІХ − середини ХХ ст. Наразі його музей − етнографічна збірка «Древо» у селі Козубівка Полтавської області складається з близько 2000 експонатів. Про те, як популяризує українське та вислови, якими користувалися наші батьки, діди та бабусі, розповів «Фундаменту».

− Власне, це ідея створення мерчу від музею. Я шукав айдентику, яка має корені у традиційній культурі і може існувати у повсякденні. Тому я зупинився на наївній вишивці початку-середини ХХ ст.: красномовній, ліричній, часто жартівливій і філософській, − прокоментував Едуард Крутько особливості вибору дизайнерського стилю.  

Едуард знається і на більш давньому українському мистецтві. Але, за його словами, архаїка несе естетику та сенси давнини, які непросто органічно вписати у сучасність. До того ж, архаїчні мотиви серйозні і складні, а тому можуть бути незрозумілі широкому загалу. 

Едуард Крутько поділився, що не збирається зупинятися лише на головних уборах. У планах – нанесення тематичних елементів на посуд, шкарпетки, стікери. А ближче до холодної пори року хоче налагодити випуск худі. Майданчиком реалізації дизайнерських речей стане сторінка у соцмережі Фейсбук «Українською Будь Ласка».

Читайте: На Полтавщині створюють мистецькі етно-проєкти. ФОТО

Фото надані Едуардом Крутьком

Автор: Богдан Андрєєв

Exit mobile version