Site icon Фундамент

Обшуки у мера Полтави: що сталося та як коментує обласна влада

У Полтаві днями відбулися обшуки у мера Олександра Мамая, якого нібито підозрюють у причетності до недобросовісного та нецільового використання гуманітарної допомоги. Обшуки проводилися під ореолом таємниці – їх результатів, так само як і причини, не розголошують. Тему обговорювали 21 квітня під час традиційного спілкування Дмитра Луніна, начальника Полтавської обласної військової адміністрації із журналістами.

Що сталося

Днями у Полтаві провели обшуки у міського голови Олександра Мамая та, за неперевіреною інформацією, в керівниці Інституту розвитку міста Тетяни Татаріної.

Цьому передували прохання опозиційних депутатів призначити у місті військову адміністрацію, але Дмитро Лунін, керівник Полтавської обласної військової адміністрації, відмовив. Ще раніше депутати Полтавської міської ради просили у Мамая звіт щодо підтримки військових з бюджету міста. Замість звіту міський голова звернувся до СБУ, щоб перевірили діяльність автора звернення, депутата Полтавської міської ради. Перевірка не забарилася, але перевіряти прийшли не Ямщикова, а Мамая.

Як коментує обшуки обласна влада

Обшуки не коментували ані в СБУ, яка проводила обшуки, ані сам Мамай. Про ситуацію розповів Дмитро Лунін 21 квітня під час спілкування із журналістами, щоправда й тут обійшлося без подробиць.

– Чому були обшуки? Я уважно слідкую за цією ситуацією. Можу сказати, були провокації минулого тижня від деяких депутатів, що Лунін повинен зняти Мамая, ввести військову адміністрацію. На що я відповів, не треба руками керівника військової адміністрації вирішувати свої політичні проблеми. Я впевнений, депутати Полтавської міської ради об’єктивно не допрацьовують, ті, які знаходяться в опозиції. Треба зібрати 28 депутатів, щоб винести міському голові недовіру. Що з цього депутатами міської ради зроблено – не бачу. Не бачу,щоб вони критикували владу. Не бачу, щоб вони зайняли якусь активну позицію. А знаходяться в пасивній позиції, не контролюють мера, а це їх завдання. Їх обирали мешканці Полтави,щоб вони захищали їх інтереси. Якщо вони вважають, що Мамай не допрацьовує, не треба мені про це сигналізувати. А треба йти і контролювати, як він займається гуманітаркою, чому немає порядку в місті, –сказав Дмитро Лунін.

Також він наголосив на тому, що йому незрозуміло,як партія ЄС може критикувати його позицію щодо введення у Полтаві військової адміністрації, коли секретар міської ради Андрій Карпов (від фракції ЄС – прим.авт) «голосував за бюджети».

– Нехай спочатку Карпова запитають, що він зробив і що робить, щоб був порядок у місті. А щодо Мамая, ми очікуємо коментарі від Служби безпеки України, прокуратури та поліції. У мене немає конкретної інформації щодо ситуації, – сказав Лунін.

Андрій Карпов, якого начальник ОВА згадав вище, на своїй сторінці опублікував свою позицію щодо висловлювання Дмитра Луніна:

– За бюджет цього року проголосували депутати всіх фракцій. Від початку воєнного стану всі дії міської ради, скликання сесій, виконкому, всі платежі узгоджує саме керівник ВЦА. І виконком, на якому вирішили придбати п’ять автомобілів для старост, замість відданих силовикам, погодив теж керівник ВЦА. До речі, серед 10 депутатів, які підписали лист, з вимогою розібратися чому немає закупівель для територіальної оборони, є і мій підпис. І ще, згідно зі статтею 19 Конституції України «правовий порядок в Україні грунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством». Тому готовий нести відповідальність в рамках своїх повноважень, – написав Андрій Карпов на своїй сторінці у соціальній мережі фейсбук.

Скріншот – зі сторінки Андрія Карпова у соціальній мережі Фейсбук

Редакція «Фундаменту» звернулася за коментарем до пресслужби Полтавської міської ради, відповіді ще не отримали.

Читайте: Мер Полтави заявив, що його сторінку у Фейсбуці зламали

Автор: Надія Кучер

Exit mobile version