Site icon Фундамент

Полтавка отримала золоту медаль за коріандровий мед на Міжнародному конкурсі

Тетяна Сенчук — пасічниця з Полтавщини, яка продовжує давню сімейну традицію: у її родині три покоління були бджолярами. Тетяна не планувала поєднувати своє життя з бджільництвом, хоча і навчалася на технолога-дослідника з виробництва і переробки продукції тваринництва, а також завжди допомагала батькам на пасіці. Історію підприємиці розповіли на офіційній сторінці Програми USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО.

Фото зі сторінки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО у соціальній мережі Фейсбук (3 шт)

10 років тому разом із чоловіком долучилася до сімейної справи. А 2018 року заснувала ТМ «Сімейна пасіка Сенчук», яка пропонує різні види меду та медових напоїв.

На сьогодні у пасіки вже два напрямки виробництва: матковивідна справа та отримання різноманітних продуктів бджільництва. Виготовляють медові напої, різні медові суміші: мед з маточним молочком, мед з пилком, мед з прополісом та інше. У родині обов’язки розподілені: чоловік Тетяни більше працює на матковивідній пасіці, сестра — бухгалтерськими та юридичними питаннями, а на Тетяні — комунікації, розповсюдження та маркетинг. У всьому допомагають батьки.

Тетяна каже, що завдяки тому, що це сімейна справа, на старті складнощів було менше, ніж у початківців. Завжди є той, хто дасть пораду. Водночас Тетяна привнесла у бізнес нову хвилю — почала продавати продукцію на ярмарках, а згодом під час кризи у зв’язку з пандемією, вийшла онлайн. Саме тоді, у найскладніший час, Тетяна почала навчання у Зимовій школі GESI, заснованій платформою Ukrainian Food Valley за підтримки Програма USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО.

–Я виробник, мені не вистачало знань як продавати продукцію та просувати бренд. Школа дала поняття цього, ми переосмислили підхід до свого продукту, побачили нові можливості. Ми розширюємо межі збуту, вийшли в онлайн та тепер наш мед продається у магазині бджолярів у Полтаві. Впевнена, згодом вийдемо на полиці й великих ритейлерських мереж, — ділиться Тетяна.

У плані виробників – нарощення об’ємів і вихід на експорт. Компанія активно почала просувати себе не тільки на внутрішньому українському ринку, а й за кордоном: у 2021 році отримали золоту медаль за коріандровий мед на Міжнародному конкурсі меду в Лондоні (LIHA 2021) та золото за чотири сорти меду на Міжнародному конкурсі меду «Медова Тузла» у Боснії і Герцеговині.

– Хочу, щоб моя мрія створити сучасний сертифікований цех з відкачки меду, фасовки та переробки бджолопродуктів збулася. І над цим ми вже працюємо — побудували приміщення, закуповуємо обладнання, пройшла навчання із сертифікації HACCP, отримала нові знання у Зимовій школі GESI. Але ще є куди розвиватися.

Наразі Тетяна навчається за програмою міні-МВА, розробленою Ukrainian Food Valley за підтримки Програми USAID АГРО

– Це можливість розкрити себе і свою справу, те, чого мені не вистачало для подальшого руху вперед. Набридло рухатися інтуїтивно, – розповіла.

Тетяна обурюється екологічними проблемами, особливо — отруєнням бджіл, це найболючіша тема пасічників. Мріє про розвиток органічного агровиробництва та власного органічного меду.

Exit mobile version