Site icon Фундамент

Полтавський аграрій розповів, як економить на азоті й отримує прибавку врожаю

 У господарстві «Полтава-Сад» цьогоріч зафіксували прибавку врожаю на посівах кукурудзи понад 10 ц/га, завдяки ефективному внесенню азоту під корінь рослини впродовж вегетації та використанню обладнання 360 Y-Drop® та 360 Undercover®. 

Зазвичай азот фермери  вносять восени або ранньою весною, а кукурудза починає активно споживати його в кінці травня – на початку червня, коли закладається кількість зерен у ряду та кількість рядів. Аби зробити процес максимально ефективним і водночас раціонально використовувати добрива, у господарстві «Полтава-Сад» застосовують інноваційне обладнання 360 Y-DROP®, що дає змогу зменшити використання азоту до 30%, і в підсумку – збільшувати прибутки.

360 Y-DROP® – це додаткове обладнання на самохідний обприскувач, за допомогою якого можна робити підживлення КАСом від фази V6 і аж до фази VТ. На штангу обприскувача монтують стійки, приєднуючи до виходів на форсунках. Азот поступає зверху по стійці, і потік розділяється на 2 шланги – по одному під кожен рядок, через які добриво вносять безпосередньо у зоні до 5 см навколо стебла, прямо над кореневою системою рослини. Як пояснюють фахівці проєкту FreeFARM, у міжряддя заходить вертикальна стійка, яка має два елементи: 360 Y-DROP® (для прикореневого живлення рослини) і 360 UNDERCOVER® (для обробки рослини засобами захисту та живлення по всій висоті стебла).

Перевага технології – завдяки довгій стійці 360 Y-DROP® кукурудзу можна підживлювати аж до фази викидання волоті, тоді, коли інші агрегати вже не справляються і пошкоджують рослини.

– Обладнання 360 Y-Drop® дає нам змогу працювати доти, поки можемо зайти в кукурудзу. Наприклад, цього року азот вносили за допомогою обприскувача у фазі 8 листків. Перевага внесення азоту під корінь очевидна – рослина споживає його відразу, на 3-4 день рослини вже починають буяти та стоять зелені. На кукурудзі отримуємо прибавку врожаю 10 ц/га, а то й більше, – пояснює Владислав Мурай.

Внесення мікродобрив, обробку фунгіцидами та інсектицидами у господарстві проводять обладнанням 360 Undercover®. Завдяки тому, що 360 Undercover® заходить у міжряддя між рослинами та має 3 форсунки, які можна скеровувати у різні напрямки, обприскування відбувається не зверху вниз, а з усіх боків на листову поверхню.

– Ми додаємо ще ад’ювант, який рівномірно розподіляє робочий розчин, і отримуємо те, що треба. 360 Undercover® прицільно знищує хвороби та шкідників, рослини здорові, посіви рівномірно зелені. За традиційного обприскування фунгіцид не захищав рослину на 100%, бували прояви хвороб, а з 360 Undercover® такого немає, – ділиться спостереженнями головний агроном ТОВ «Полтава-Сад».

Автор: Ірина Глотова

Exit mobile version