Site icon Фундамент

Полтавщина увійшла до списку областей, які забезпечують Україну ягодами: чи будуть кавуни

По Україні в цілому не спостерігатиметься дефіцит овочевих культур через тимчасову окупацію південних регіонів. В Україні шість областей здатні забезпечити країну плодами та ягодами, повідомляє Мінсоцполітики. Серед цих областей – Полтавська.

Цього року в Херсонській області під овочевими культурами було засіяно 40 тис. га землі, що становить близько 15% до врожаю овочів по Україні. За рахунок 5 областей Центральної України, які також є найбільшими виробниками овочів, де виробництво цих продуктів перевищує в 2 – 3 рази порівняно з іншими не окупованими областями, в сумі дадуть врожай на рівні 34,22 % до збору по Україні. 

– Цього року деякі області, зважаючи на ситуацію, збільшили площі посадки овочів «борщового набору», щоб перекрити їх нестачу через тимчасову окупацію південних областей та бойові дії на території України,- зазначив директор департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Ігор Віштак. 

За його словами, плодово-ягідних культур в Україні завжди було перевиробництво. Тому Вінницька,Чернівецька, Хмельницька,  Дніпропетровська, Львівська та Полтавська області, які є найбільшими виробниками плодів та ягід,  цілком зможуть забезпечити потреби громадян нашої країни.

Щодо кавунів, то тут ситуація складніша. Звичайно херсонських кавунів нам не замінить ніхто, і розраховувати на низьку вартість цього року не варто,  але урожай з Центральної та частково Південної України, дещо компенсує цю нестачу.

– Через тимчасову окупацію південних територій українці дійсно можуть відчути обмежену пропозицію ранніх овочів та фруктів, але не надовго, по мірі дозрівання цих культур у Центральній, Західній, Північній Україні та від українських тепличних господарств, з затримкою два- три тижні,  це питання буде вирішено, – зауважив Ігор Віштак.

Ціни на овочі, фрукти і ягоди наразі більше залежать від зміни логістичних маршрутів і вартості пального, підсумував директор департаменту.

Автор: Анна Сидоренко

Exit mobile version