Site icon Фундамент

Про що пишуть полтавські телеграм-канали та чи можуть серйозно конкурувати із традиційними новинними медіа

Джерело фото - DW

Соціальні мережі давно змагаються із традиційними новинними сайтами і випереджають їх в оперативності. Саме завдяки швидкому публікуванню з початком повномасштабної війни Telegram-канали збільшили кількість користувачів. Чи здатні вони витіснити з інформаційного простору звичайні сайти, конкуруючи з достовірністю, етикою, повнотою матеріалів, притаманних новинним сайтам? Читайте огляд полтавських пабліків. 

ЗМІ у кишені

Telegram дедалі частіше стає мобільним замінником новин – таким собі ЗМІ в телефоні. Щоб створити контент, котрий зацікавив би користувачів не лише оперативністю, а й якісними фото та відео, достатньо телефону з хорошою камерою. Для розміщення та поширення інформації все більше набирає популярності платформа Telegram. Йшов – сфотографував/зняв відео – надіслав/опублікував – й маєш новину. Якщо вона ексклюзивна й має суспільний резонанс, її підхоплять новинні сайти. Так свого часу сталося у Полтаві, коли один із пабліків опублікував фото дерев, які при будівництві кафе залили бетоном. 

Згідно з проведеним Інститутом масової інформації дослідженням, частка Telegram в українському інформаційному полі надалі зростає. Застосунок останніми роками набрав популярності завдяки простоті користування та рівню анонімності, вищому за більшість популярних соцмереж. Від початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого більша частина українських телеграм-каналів, що позиціонують себе як новинні, отримали різкий приріст кількості користувачів. 

Така ж ситуація у Полтаві. Через повномасштабну війну у місті збільшилася кількість популярних телеграм-каналів, які популяризують українські послуги, інформують про волонтерство чи необхідну допомогу для ЗСУ тощо.

Телеграм-канали зараз є одним із найпоширеніших та найвпливовіших джерел інформації у полтавському медіапросторі – від офіційних каналів представників влади до каналів місцевих сайтів чи окремих пабліків, які завоювали свою частку довіри та репутації. 

Топ полтавських новинно-розважальних Telegram-каналів – скільки мають підписників, про що пишуть

Основне правило пабліків у Telegram – чим більше підписників, тим популярніший канал. Бонусом до популярності йде вплив на аудиторію та реклама. Чим розкрученіший канал, тим частіше замовляють рекламу. 

У Полтаві можна виокремити п’ять найпопулярніших пабліків, які мають високий показник підписників. Два з них  можна назвати лідерами. А інформація на цих тг-каналах часто з’являється оперативніше за новини у ЗМІ чи офіційних джерелах влади. В цьому й є секрет популярності каналів. Користувачі хочуть отримати не лише ексклюзивну новину, а швидко. Тому охочіше читатимуть її там, де вона з’явилася уперше.  

Отож, лідером є найпопулярніший телеграм-канал у реальному українському сегменті “Труха⚡️Украина”регіональний паблік “Труха⚡Полтава” (157К підписників, мова – українська, російська). Канал пише власні новини, не шкодуючи слів для оціночних суджень, часто це доволі образлива форма. Інформація на каналі часто з’являється раніше за інші пабліки чи тим паче, новинні сайти, наприклад, про нещодавнє “замінування” двох полтавських шкіл. Ще канал часто подає інформацію під рубрикою #нампишуть, лінкує і коротко подає резонансні новини з полтавських сайтів, повідомлення “Полтаваобленерго” про графіки відключення світла та навіть звітують про свою допомогу українським військовим. 

Джерело – Телеграм

Дуже часто рекламують Космолот. За останній місяць таких реклам зафіксовано щонайменше п’ять. 

Ще одна особливість “Трухи” – адміни полюбляють маніпуляції та лоскотати нерви під час повітряних тривог своїм користувачам неперевіреними дописами на кшталт “ТЕРМІНОВО, пройдіть в укриття, ці вибл*дки вже поруч!“, а через 10 хвилин запостити “Не нервуйте, сидіть в укриттях, вибухів немає! То ваші сусіди потанцювати вирішили!“. Або, наприклад, жирним шрифтом подати “Вибухи у Полтавській області!“, а нижче пояснити, що це будуть технічні вибухи. 

Разом з тим, часом у “Трухи” з’являється романтичний настрій і постять красиві фото Полтави. Це триває недовго, і на каналі знову видають треш-дописи, як приміром, про нібито маскування чоловіків під жінок, щоб уникнути вручення повістки в одному із місцевих ТРЦ. А у коментарях час від часу “мелькають” анонімні дописи із проросійськими наративами, проте ботів швиденько видаляють адміни. 

“PVT.POLTAVA” (70,8К підписників, мова – українська). 

Канал позиціонує себе як найпопулярніший паблік міста, але, бачимо із кількості підписників, поступається каналу “Труха⚡Полтава”.

Публікує виключно полтавські новини, із всеукраїнських – повідомлення від центральної влади. 

Родзинка каналу – тезово подають щотижневу підбірку головних полтавських новин та головних новин Полтави та області за тиждень.

Також ведуть рубрику “Полтавщина кримінальна“. 

Основний контент каналу зараз: повідомлення про ситуацію на фронті та зведення Генштабу ЗСУ про втрати ворога, оголошення про навчальні стрільби, повітряну тривогу/відбій, анонси заходів, поточні політичні новини чи соціалка, публікації про волонтерів.

“Ми готові.Полтава” (27,5К підписників, мова – українська).

Це волонтерський канал, заснований з початку повномашбної війни Олексієм Сердюковим, засновником видання “Зміст”. Тут подають різноманітну волонтерську інформацію, наприклад, про збір необхідного для українських захисників, оголошення про навчальні тренінги для цивільних, що є родзинкою каналу, оскільки засновники каналу дотичні до організації цих тренінгів. Канал має високу довіру серед користувачів, на нього посилаються у своїх матеріалах новинні сайти, оскільки серед журналістів він верифікований місцевими волонтерами та волонтерками. 

Ще одна особливість каналу – проводять благодійні розіграші, щоб зібрати кошти для ЗСУ, ведуть щоденну рубрику #термінова_потреба. 

Публікують інформацію про загиблих за Україну полтавців. 

“Охуенная Полтава” (16,4К підписників, мова – українська, російська).

Джерело – Телеграм

Канал – “Труха на мінімалках”: схожий контент та манера подання інфи, деякі дописи публікують російською. Зараз, до слова, адмін цього каналу оголосив збір коштів на рекламу у росії – планує поставити в рекламу відео із полоненими росіянами для їх матерів. Основний контент – місцеві політичні новини, трішки всеукраїнської трешовини, як от про Миколу Тищенка та Юлію Тимошенко, яких застукали на відпочинку за кордоном. Бувають просто красиві фото чи меми на актуальну тему. 

“Фонтанзамільйон Полтава”  (7,1К підписників, мова – українська).

Джерело – Телеграм

Канал три роки тому створив і веде журналіст сайту “Полтавщина” Микола Лисогор. Назва – похідна від реального полтавського фонтану, на ремонт якого з бюджету Полтави дійсно витратили мільйон доларів, але через деякий час довелося ремонтувати, а видатки на сам ремонт загалом називали завищеними. 

Якщо говорити про контент каналу коротко – це місцеві політичні новини й інсайди, приправлені тонким іронічним  гумором. Родзинка “Фонтанзамільйон” – короткі, але влучні новини полтавського політикуму, подані у формі жарту. Наприклад, коментуючи новину про те, що суд відмовив у арешті міського голови Олександра Мамая, підозрюваного у розголошенні військової інформації, адмін пише: “В честь такого рішення, дехто може і баньку розтопить“, натякаючи про лазню на вулиці Світанковій, розташовану поряд із маєтком Олександра Мамая. Управління комплексу веде родина міського голови: земельна ділянка перебуває у власності ТОВ «Верія ЛТД», власником якого є Катерина Фелоненко, вона є тещею міського голови Олександра Мамая.

Ще на каналі можна знайти чимало жартів про відключення світла та навіть  меми на цю тему чи іншу актуальну (спойлер: ждун символізує собою суд над міським головою Полтави). 

Новинка – “повісточні” пабліки 

Останнім часом у Полтаві набирають популярності (підписників) тг-канали, на яких публікують, де у громадських місцях роздають повістки у військкомат. Авторка блогу знайшла 6 тематичних пабліків із прив’язкою до Полтави, але найпопулярнішими можна назвати кілька: “Повістки Полтава/Повестки Полтава“, на якому 51,6К підписників (ще існує однойменний канал, але із вдвічі меншою кількістю підписників) та “Повістки Полтава/Де роздають?“, який має 3,4К підписників. 

Основний меседж, як вже зрозуміло з назви пабліків – “в цьому каналі ви можете дізнатись, де по Полтаві та Полтавській області роздають повістки, щоб заздалегідь оминати ці місця“. В принципі, немає причини детально розбирати контент згаданих тг-каналів. Але варто відмітити, що жодний інший полтавський паблік подібної інформації не публікує. Навпаки, на каналі “Фонтанзамільйон” та “PVT.POLTAVA” дають адекватні роз’яснення, чому на вулицях можна зустріти представників військкомату та чому чоловікам не потрібно цього жахатися і тим паче, уникати.  

Хто і як з полтавських представників влади веде свій Telegram

Окремо розглянемо як користуються платформою Telegram представники Полтавської влади та хто з них є лідерами за кількістю підписників. 

Влада, звичайно, відслідковує медійні тренди, а тому успішно освоює комунікації з громадою за допомогою власних тг-каналів. 

Наприклад, начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін має 145,6К підписників, його канал активний, новини з’являються оперативно. А також є посилання на сторінки в інших соцмережах та можливість написати у телеграм звернення. А от канал Полтавської ОВА у Telegram має усього 127 підписників та неактивний з 24 травня минулого року. 

Міський голова Полтави Олександр Мамай має на своєму тг-каналі 56,2К підписників. Його канал також достатньо активний, але наповнений інформацією, в якій зацікавлений сам міський голова. Наприклад, реакції на суди щодо його особи з’являлися лише після великого розголосу, й ці реакції, очевидно, грали роль “відбілювання”. Гортаючи канал керівника Полтави, складається враження, що у місті все ок, немає критичних проблем, а все, про що варто публікувати на офіційному каналі – про конкурси малюнків, екскурсії талановитих дітей до його кабінету. А ще, судячи із дописів на каналі Мамая, у Полтаві працює лише одне управління – департамент економіки та інвестицій та його керівниця Влада Співак. Її піару присвячено щонайменше 26 дописів. Але є одна особа, яка буквально постійно з’являється в дописах очільника Полтавської громади – це депутат Полтавської міської ради Сергій Каплін: йому присвячений 41 допис. Досліджуючи деякі дописи, взагалі складається враження, ніби міський голова періодично здає свій телеграм-канал Капліну в оренду.

Джерело – телегра-канал Олександра Мамая

До слова, не варто забувати, що канал міський голова веде не особисто, а, вочевидь, за допомогою пресслужби Полтавської міської ради, за роботу якої платять з бюджету міста. 

А от канал Полтавської міської ради має усього 12,3К підписників. І знову – піар Влади Співак (нарахувала 59 комплементарних дописів). 

Якщо ви поцікавитеся, чи можна знайти на каналі міського голови чи Полтавської міськради дописи про волонтерів, відповідь очевидна – ні. Але от за дивним збігом обставин (ймовірно, судова справа щодо підозри у розголошенні військової інформації посприяла) Олександр Мамай долучився до плетіння сіток для військових.

Голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький має найменшу кількість підписників у Telegram – 1,1К, але активність посадовця доволі висока, як у тг, так й на інших платформах. Контент посадовця: інформація про волонтерів, захисників, новини про сесії та прийняті депутатами рішення. Крім того, голова облради часто використовує власний канал для реклами програми на радіо “Вінілосховище“, ведучим якої є. 

Як використовують Telegram сайти новин

Telegram – ідеальний майданчик, щоб тримати аудиторію, яка вже є у ЗМІ та зробити її лояльнішою до медіа, заохотити перейти на сайт і прочитати повну новину, подану в тг-каналі у залінкованому дописі. Завдання медіа – написати короткий, але цікавий текст, який спонукає користувачів піти на сайт, щоб дізнатися більше. 

Авторка блогу проаналізувала Telegram-канали вісьмох найпопулярніших сайтів Полтави. Топ за кількістю підписників виглядає так: 

Суспільне Полтава – 63,2К підписників

Полтавщина – 8,6К підписників 

Ptv.ua – 5,1К підписників 

Сайт міста Полтава 0532.ua – 4,5К підписників

Зміст.Полтава – 3,7К підписників 

Полтавська хвиля – 2,4К підписників 

Коло – 1,6К підписників 

ІРТ Полтава – 348 підписників 

Усі перераховані медіа на своїх каналах подають власні новини з сайтів, коротко інформують про загальноукраїнські та світові події, іноді використовують майданчик для спілкування з читачами, проводять опитування. Тобто використовують Telegram як ще один майданчик, за допомогою якого можна поширювати власний медійний продукт та залучати аудиторію

Жоден сайт у Полтаві не веде канал з окремим, відмінним від новинного на основному сайті, контентом. Також не використовують як додатковий майданчик для реклами. Тоді як міські пабліки, які зачасту подають неперевірену анонімну інформацію та мають меншу кількість підписників, успішно залучають рекламодавців. 

Замість висновку

Проаналізувавши полтавські міські Telegram-канали, стає зрозумілим, що основний контент – місцеві поточні новини та скандали. Якщо з початком повномасштабної війни популярні пабліки на кшталт “Труха⚡Полтава”, “Охуенная Полтава” публікували маніпулятивні та інколи навіть фейкові новини, зараз їх практично немає. Звісно, це не означає, що такі дописи не з’являться. Але тенденція поки що така – особливого хайпу пабліки ловити не намагаються. 

Щодо каналів новинних сайтів, варто подумати над тим, як їх активізувати та використовувати таким чином, щоб канали приносили не лише нових користувачів та утримували аудиторію, а й дохід. В умовах війни, коли доходи ЗМІ упали, це важливо.

Адже хоча новини в Telegram і випереджають за оперативністю та ексклюзивністю, випередити за дотриманням журналістських стандартів (довірі й абсолютній чистій репутації) поки що не можуть. 

Надія Кучер, регіональна представниця Інституту масової інформації в Полтавській області

Exit mobile version