Site icon Фундамент

Психологічні виклики людей з інвалідністю під час воєнного стану: як допомагає лінія психологічної і правової допомоги

Психологічні виклики людей з інвалідністю сьогодні: розповідаємо як на допомогу прийшла лінія допомоги «Психологічна та правова допомога для людей з інвалідністю в умовах воєнного стану»

Розгубленість, страх за себе та своїх близьких, відчай, гнів, злість – ці та інші емоції  відчули на собі мільйони українців (-ок)  з початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України. 

Фахової підтримки та допомоги, турботи про психологічний стан і психічне здоров’я потребували дуже багато наших співгромадян(-ок). Серед них – люди з інвалідністю, які з-поміж інших проблем, часто відчували соціальну ізоляцію та відсутність можливості повноцінного спілкування та вирішення кризових ситуацій, що траплялись у їхньому житті. Неможливо почути чи прочитати про початок/закінчення повітряної тривоги, важко чи взагалі неможливо дістатись до укриттів, пошкодження або втрата під час евакуації технічних засобів мобільності (милиць, тростин, крісел колісних), брак спілкування з близькими, туга за Україною і важка соціальна адаптація за кордоном – такими є щоденні виклики, які впливають на емоційний стан та в подальшому на загальний стан здоров’я людей з інвалідністю. 

Разом з негативними факторами та емоціями, цей період став часом шаленої згуртованості цілої нації, підтримки, розуміння важливості почуттів та емоцій один одного, сили та людяності.

В Україні та поза її межами десятки людей з інвалідністю надзвичайно ефективно змогли отримати психологічну та правовому допомогу в межах проєкту «Гаряча лінія допомоги для людей з інвалідністю в умовах воєнного стану», що реалізується ГО «Вектор прав людини» у співпраці з ГО «Боротьба за права» за підтримки проєкту «Права людини для України», який виконується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії протягом 2019-2023 роках.

Так, була організована онлайнова лінія допомоги «Психологічна та правова допомога для людей з інвалідністю в умовах воєнного стану», яка об’єднує команду психологинь, юристок та операторів. Допомогу мають змогу отримати люди з інвалідністю (як дорослі, так і діти), близькі родичі, опікуни (-ки), які знаходяться в Україні чи за кордоном. 

Люди, які звернулись за саме за психологічною допомогою до фахівців(-чинь) на  лінію допомоги «Психологічна та правова допомога для людей з інвалідністю в умовах воєнного стану» мали змогу отримати як індивідуальні психологічні онлайнові консультації, так і долучитись до психотерапевтичних онлайнових груп підтримки, де люди зі схожими проблемами діляться своїм досвідом та зі спеціалістами(-ками) знаходять шляхи їх подолання. Для цього потрібно лише обрати зручний спосіб зв’язку (заповнити онлайн-форму: https://bit.ly/36ZxDPd , зателефонувати за номером +38050 224-72-36 або написати в Viber, Telegram, WhatsApp: +38050 224-72-36): спосіб зв’язку обирає саме людина з інвалідністю для найзручнішого виду спілкування. Щоденно з 10.00 до 19.00 (крім неділі) оператори гарячої лінії допомоги приймають звернення та знаходять спеціаліста/спеціалістку, які допоможуть із запитом. 

Досвідом співпраці в межах проєкту ділиться Олена Введенська – голова правління ГО «Соціальна інклюзія», працівник Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки.

За словами жінки, це значно підвищувало рівень тривожності і, як наслідок, – відображалось на загальному стані здоров’я та загостренні основної хвороби. 

У нових реаліях жінка шукала можливості започаткувати психологічні консультації для людей з інвалідністю, можливість фахової підтримки психологів(-гинь) та допомоги з вирішенням психологічних проблем. Олена Юріївна натрапила на оголошення про лінію допомоги «Психологічна та правова допомога для людей з інвалідністю в умовах воєнного стану» на порталі «Громадський простір» – і це стало вирішенням багатьох психологічних проблем не лише для неї. Члени(-кині) ГО «Соціальна інклюзія» обрали для себе онлайнові психологічні консультації та групи підтримки, – за їхніми словами, – такі зустрічі стали для них не лише новим і корисним досвідом, а й реальною допомогою для психологічного стану учасників(-ць).

Раз на тиждень стала група з ГО «Соціальна інклюзія» збиралась разом та отримувала фахову психологічну допомогу. Учасники(-ці) групи, за їхніми словами, ділились між собою схожими проблемами, вчились звертати увагу не на обмеження, а на свої сильні сторони, сприймати себе та цінувати свою унікальність, бували випадки, коли учасники давали один одному дієві поради вирішення певної проблеми.

Досвідом роботи в межах проєкту та своїми спостереженнями поділилась Інна Чухрій – докторка психологічних наук, професорка кафедри психології та соціальної роботи Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, практична психологиня, кандидатка 2 рівня з групового аналізу, дитяча та підліткова психотерапеевтка (АППУ):

Директорка ГО «Вектор прав людини»  Валерія Рибак підсумовує:

Авторка: Наталя Міщук

Exit mobile version