Site icon Фундамент

У Кременчуці журналісти вимагають від міського голови допуску на засідання міськради

Фото – Shutterstock

Кременчуцькі журналісти надіслали листа міському голові Віталію Малецькому, у якому закликають до припинення обмеження прав журналістів. Про це представниці ІМІ в Полтавській області повідомив Олег Булашев, головний редактор “Кременчуцької газети”, де журналісти опублікували своє звернення. 

Лист до міської влади підписали головний редактор “Кременчуцької газети” Олег Булашев, головна редакторка видання “Кременчуцький ТелеграфЪ” Ольга Мінчук, журналіст видання “Програма плюс” Артем Кузьменко, журналістка Центру журналістських розслідувань “Полтавщина. Медіа Доказ” Альона Маліченко, регіональна кореспондентка “TV Еспресо” Ірина Скрипачова. 

“Журналістська спільнота Кременчука вважає, що в таким чином порушується дія Закону України “Про інформацію”, який гарантує журналістам право безперешкодно відвідувати приміщення суб’єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятими в розумні терміни їхніми посадовими й службовими особами, крім випадків, визначених законодавством. Поряд з тим Закон України “Про доступ до публічної інформації” гарантує право на доступ до публічної інформації шляхом доступу до засідань колегіальних суб’єктів владних повноважень, крім випадків, передбачених законодавством. Це ж усе підкріплює профільний Закон України “Про місцеве самоврядування в Україні”, який передбачає, що сесії ради проводяться гласно із забезпеченням права кожного бути присутнім на них, крім випадків, передбачених законодавством. Порядок доступу до засідань визначається радою відповідно до закону. Цей закон також передбачає, що протоколи сесії ради є відкритими та оприлюднюються і надаються на запит відповідно до Закону України “Про доступ до публічної інформації”, – йдеться у зверненні.

Кременчуцькі медійники наводять приклад Полтавської ОВА та обласної ради, які під час воєнного стану регулярно проводять зустрічі з усіма журналістами, щоб ті могли поставити будь-які свої запитання. У Полтаві журналістам надають посилання на YouTube, щоб дивитися прямий ефір із сесії Полтавської облради. Аналогічно транслюють сесії Полтавської міської ради. У вільному доступі – трансляції сесій Київської міської ради, Криворізької, Запорізької та інших місцевих рад, також транслюються засідання депутатських комісій.

“На жаль, Кременчуцька міська рада залишається повністю закритою до журналістів: матеріали засідання депкомісій та проєкти рішення сесій, виконкому не оприлюднюються, трансляції засідань комісій та сесій Кременчуцької міської ради не ведуться. Також на сайті міської ради практично не оприлюднюються і розпорядження міського голови Віталія Малецького”, – зазначають у своєму зверненні журналісти Кременчука.

У коментарі полтавській представниці ІМІ Олег Булашев повідомив, що наразі реакції від міської влади на звернення немає. За словами журналіста, 5 травня має відбутися засідання сесії міської ради, на яку медійників, як очікує Булашев, знову не допустять. 

“З початку повномасштабної війни жодного разу не допускали. Пускали лише тоді, коли були мітинги батьків через те, що школи не працюють і навчання онлайн”, – говорить Олег Булашев. 

У своєму зверненні журналісти просять дослухатися до їхніх вимог, у разі недопуску, зазначається, звертатимуться до правоохоронних органів із заявою про вчинення кримінального правопорушення за ст. 171 Кримінального кодексу України.

ІМІ поки не вдалося отримати коментар від міської ради.

Авторка: Анна Сидоренко

Exit mobile version