Site icon Фундамент

У Полтаві вимагають відключити газ на монументах «Вічного вогню»

На сайті Полтавської міської ради зареєстрували петицію з вимогою відключити використання газу на двох монументах «Вічного вогню».

Останніми днями у Полтаві активно обговорюють, чи доцільно використовувати газ, вартість якого дорожчає, для підтримання «Вічного вогню». Зокрема, депутатка Полтавської міської ради Юлія Городчаніна на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук проводила опитування.

Громадський активіст Сергій Антоненко зареєстрував петицію, в якій закликає владу відмовитися від підтримування вогню.

– В 2021 році на оплату газу для спалювання на двох монументах «Вічного вогню» було витрачено 300 тис. грн. В бюджеті міста на 2022 рік передбачено відповідно 1 млн. 200 тис.грн. В Полтавській та Харківській обл. газ добувається з виснажливих родовищ на глибині від 4000 до 6500 м. Пошук нових родовищ вимагає багато ресурсів, – йдеться у петиції.

Активіст вважає, що спалювання газу, тобто підігрівання повітря, є нераціональним та неефективним витрачанням податків, тим більше під час енергетичної кризи.

– І це не має відношення до прояву пам’яті чи цінності. Відповідні кошти можна направити на проекти соціального, медичного змісту для населення або/та впровадження інфраструктури по окремому збору та переробці/утилізації відходів.
В 2009 року в Черкасах влада міста першими в Україні відмовилась від «вічного» вогню на газу. В деяких містах є практика вмикати газ тільки один (Львів) або декілька днів на рік (Хмельницький, Ужгород, Віниця, Тернополі), – вважає автор петиції.

Автор: Анна Сидоренко

Exit mobile version