Site icon Фундамент

У Полтаві підтримали петицію про відмову від використання газу для Вічного вогню: що далі

У Полтаві петиція з вимогою відключити використання газу на двох монументах «Вічного вогню» набрала необхідну кількість голосів. Тепер міська влада повинна розглянути петицію на депутатських комісіях та на засіданні сесії.

скріншот з сайту Полтавської міськради

Нагадаємо, відмовитися від підтримання Вічних вогнів за допомогою газу екоактивіст Сергій Антоненко запропонував заради економії.

– В 2021 році на оплату газу для спалювання на двох монументах «Вічного вогню» було витрачено 300 тис. грн. В бюджеті міста на 2022 рік передбачено відповідно 1 млн. 200 тис.грн. В Полтавській та Харківській обл. газ добувається з виснажливих родовищ на глибині від 4000 до 6500 м. Пошук нових родовищ вимагає багато ресурсів, – йдеться у петиції.

Активіст вважає, що спалювання газу, тобто підігрівання повітря, є нераціональним та неефективним витрачанням податків, тим більше під час енергетичної кризи.

Таку позицію підтримує депутатка Полтавської міської ради Юлія Городчаніна. Зокрема, вона навела приклад Бердянська, де Вічний вогонь замінили на світлову інсталяцію зі скла та металу.

– У Бердянську мали таку ж ситуацію: очікувана вартість утримання вогню склала – 2,4 млн. грн. Спілкувалася з місцевим УЖКГ та підрядниками, які виконали альтернативний об’єкт – 78 тисяч гривень. Тривалість виконання близько 10 днів, – написала депутатка на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук.

Оскільки петиція набрала 250 голосів та продовжує збирати підписи, на засіданні депутатських комісій,а потім й на сесії мають розглянути ініціативу та прийняти рішення – реалізувати варіант альтернативного Вічного вогню чи ні. Сьогодні, 8 лютого, стало відомо, що зареєстрували ще одну петицію стосовно роботи Вічних вогнів. Полтавець Вадим Духін збирає підписи за використання газу на підтримання вогню пам’яті.

Автор: Оксана Моргун

Exit mobile version