Site icon Фундамент

У селі на Полтавщині демонтували пам’ятник соратнику Сталіна

У селі Коломацьке Полтавського району демонтували пам’ятник болгарському комуністу-соратнику Сталіна. Про це повідомляє Полтавський офіс Інституту нацпам’яті.

На вимогу Інституту національної пам’яті демонтували пам’ятник співробітнику НКВС СРСР, соратнику Сталіна і члену Центрального Комітету Болгарської Комуністичної партії Цвятко Колеву Родойнову.

Також незабаром публічний простір Коломацької сільської ради буде очищено й від погруддя Дмитру Благоєву – засновнику Комуністичної партії Болгарії, соратнику Леніна й одному з фундаторів Комуністичного Інтернаціоналу. Про це повідомив регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар. 

– Символи комуністичного режиму активно використовувалися державою-окупантом протягом усіх років російсько-української війни, починаючи з 2014 року. Комуносимволіку росіяни застосовують задля  штучної дестабілізації обстановки в Україні, виправдання окупації Криму, Донбасу, Херсонської області, позбавлення там населення права на демократичне врядування. Путінці на тимчасово окупованих територіях унеможливили дію Конституції України, утримують і катують заручників. У телевізійних виступах про оголошення так званої «спеціальної воєнної операції в Україні», а насправді повномасштабного окупаційного вторгнення путін висловив низку брехливих тез про процес декомунізації в Україні. Відтак, голови громад на Полтавщині мають збагнути, що навіть найменші спроби саботажу декомунізаційного закону можуть сприйматися у суспільстві як підігрування ворогу, – прокоментував подію Пустовгар.

У офіційних листах до голови Коломацької сільської ради Почечуна Інститут нацпам’яті надав роз’яснення щодо необхідності демонтажу цих пам’ятників. У документі за підписом заступника голови УІНП Володимира Тиліщака наголошено, що відповідно до п. 3 частини першої ст. 1 декомунізаційного Закону до радянських органів державної безпеки віднесені  Народний комісаріат внутрішніх справ, Народний комісаріат державної безпеки, Комітет державної безпеки, їхні територіальні, функціональні, структурні підрозділи, а також безпосередньо підпорядковані цим органам бойові загони, охорона (варта), війська або спеціальні частини. Відповідно до пп. «ґ» та «д» п. 4 частини першої ст. 1 Закону, до символіки комуністичного тоталітарного режиму віднесено пам’ятники, присвячені особам, які обіймали керівні посади в комуністичній партії.

Довідка від Інституту нацпам’яті: Дмитро Благоєв Ніколов (1856 – 1924) – засновник Комуністичної партії Болгарії, один з засновників Комуністичного Інтернаціоналу (ІІІ Інтернаціонал). Комінтерн (Комуністичний інтернаціонал) було засновано у 1919 році за ініціативи В. Леніна. Офіційно метою діяльності Комінтерну була організація «світової пролетарської революції», яка мала призвести до встановлення у країнах світу комуністичних режимів. Члени Комінтерну в інтересах СРСР проводили шпигунську, диверсійну та терористичну діяльність у країнах Заходу.

Читайте: На Полтавщині демонтували пам’ятник радянському військовому Ватутіну

Автор: Анна Сидоренко

Exit mobile version