Site icon Фундамент

У чому небезпека дефіциту йоду, – роз’яснення МОЗ

Йод — це мікроелемент, необхідний організму для утворення гормонів щитоподібної залози: тироксину (активує метаболізм), трийодтироніну (впливає майже на всі фізіологічні процеси), кальцитоніну (сприяє оновленню кісток). Здоров’я людини багато в чому залежить від достатньої кількості цього елемента в організмі, повідомляють в МОЗ.

Крім того, йод:

Дефіцит йоду може призвести до розладів функціонування щитоподібної залози, як-от гіпертиреозу (збільшення активності щитоподібної залози) або гіпотиреозу (її недостатньої активності). Також нестача цього елементу є головною причиною затримки розумового розвитку у дітей, якій можна запобігти. Приблизно 2 мільярди людей в світі страждають від нестачі йоду, з них майже 50 мільйонів мають клінічні прояви йододефіциту. 

За якими симптомами розпізнати йододефіцит?

Люди з захворюваннями щитоподібної залози внаслідок нестачі йоду часто відчувають такі симптоми: 

Насправді симптоми недостатньої активності щитоподібної залози можуть бути доволі різними. Якщо ви маєте подібні ознаки, проконсультуйтеся зі своїм лікарем – у разі потреби він скерує вас на дообстеження.

Профілактика йододефіциту

Наш організм не виробляє йоду, натомість його можна отримати найголовніше з їжі чи спеціальних медичних препаратів. Тому, щоб уникнути йододефіциту, необхідно регулярно раціонально та збалансовано харчуватися, вживати сир, коров’яче молоко, яйця, йогурт, йодовану сіль, морську рибу та водорості, молюски, соєве молоко та соєвий соус.

Як і у випадку з багатьма іншими неінфекційними захворюваннями, проблему йододефіциту краще попередити, ніж лікувати. Протягом останніх 70 років Всесвітня організація охорони здоров’я та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) працювали над тим, щоб, наприклад, йодована кухарська сіль була доступна для якомога більшої кількості людей у різних країнах на всіх континентах. Адже саме йодована сіль є найбільш доступним джерелом йоду.

У регіонах, де йодована сіль не є широко доступною, вагітним і жінкам, які годують грудьми, може бути також рекомендовано щоденне використання йодовмісних харчових добавок. 

Автор: Анна Сидоренко

Exit mobile version