Site icon Фундамент

У 2022 році будуть нижчий урожай і високі ціни на сільгосппродукцію, – прогноз

Кількість мінеральних добрив, які вносяться на поля, прямо впливає на обсяг і якість урожаю. Застосування добрив у необхідному обсязі – одна з причин, через яку Україні вдалося цього року зібрати рекордний урожай зернових та олійних. Вперше за історію країни він досяг позначки 100 млн т.

«Українські аграрії вийшли на досить високий рівень використання добрив. Але, якщо порівнювати з рівнем їх використання в європейських країнах та в США, то в Україні (в діючій речовині) їх вноситься менше. Рятує ситуацію наш родючий чорнозем. Адже на ньому, навіть без застосування такої кількості добрив, виходить отримувати великі врожаї», – вважає президент «Української аграрної конфедерації» Леонід Козаченко, цитує журнал «Агроном».

У ході прийдешньої весняної посівної аграрії внесуть значно менше добрив.

«У цьому випадку валовий урожай зменшиться мінімум на 15%. За умови несприятливих погодно-кліматичних умов він може знизитись і на 20%», – каже Козаченко.

Це означає, що у 2022 році Україна не зможе повторити рекорд нинішнього року. Тобто, коли вперше в історії країни вдалося зібрати 100 млн т зернових та олійних.

Зростання цін на добрива призведе до зростання цін на зернові. Якщо у 2020 році частка мінеральних добрив у кінцевій собівартості сільськогосподарської продукції становила 25-35%, то у сезоні 2021-2022 вона може досягати 50-55%. Так вважає директор Інституту землеробства НААН Микола Ткаченко.

«Безумовно, зростання цін на мінеральні добрива призведе до збільшення собівартості сільськогосподарської продукції та вартості кінцевого продукту для споживача. За нинішнього рівня цін на мінеральні добрива очікується зростання цін на сільськогосподарську продукцію та товари її переробки на не менше 25%», – зазначає експерт.

Якщо ціни на світовому ринку продовжать зростати, уявити, скільки коштуватиме сільськогосподарська продукція в Україні та, відповідно, продукти харчування – складно.

Як відомо, на тлі зростання світових цін ціни на зерно в Україні цього року кілька разів оновлювали історичні рекорди. Це потягло вгору ціни на хліб, хлібобулочні вироби, макарони, крупи.

Якщо зростання цін на добрива продовжиться у 2022 році, то ціни на продукти зростуть ще більше. Подорожчає зокрема м’ясо, адже у його собівартості корми, які виготовляються на основі злаків, займають суттєву частку.

Високі ціни на добрива та скорочення обсягів їх постачання на внутрішній ринок негативно вплинуть і на врожай овочів та фруктів в Україні.

«Не варто забувати про те, що мінеральні добрива використовуються й у вирощуванні овочів, а також багаторічних саджанців, таких як яблуні, груші, сливи», – зазначив Леонід Козаченко.

Exit mobile version