Site icon Фундамент

Фермери просять Президента врегулювати купівлю землі, яка перебуває у постійному користуванні

Українські фермери просять Президента України Володимира Зеленського врегулювати питання придбання фермерами землі сільськогосподарського призначення, на яку оформлені права постійного користування.

Про це заявив голова Союзу українського селянства Іван Томич, пише Укрінформ.

За словами Томича, в Україні 25 тис. фермерів мають намір викупити землю сільськогосподарського призначення, на яку оформлене право постійного користування, проте не можуть цього зробити через низку перепон.

“Український фермер досі не отримав цієї землі. І сьогодні долі цих земель, як і українських сімей, не визначені. Шановний пане Президенте, вирішіть (це питання – авт.), як ви вирішили своїм указом про професійне свято фермера. Це буде серйозним і вагомим кроком для зміцнення незалежної України”, – наголосив Томич.

Він зазначив, що на сьогодні українські фермери не можуть активно взяти участь у земельних торгах через значне зростання ціни і тому мають якнайшвидше реалізувати право викупити свої ділянки поза аукціоном.

Голова Полтавської обласної Асоціації фермерів та приватних землевласників Василь Бурлака розповів, що основими перепонами для швидкого придбання такої землі є бюрократичні процедури. Він пояснив, що об’єднана територіальна громада дає дозвіл на купівлю ділянки, і цей процес може тривати рік.

З огляду на те, що заборона на придбання землі сільськогосподарського призначення юридичними особами діє до 2024 року, існує ймовірність того, що не всі фермери встигнуть викупити свої ділянки. На думку Бурлаки, саме тому потрібно, крім врегулювання процедури, також продовжити заборону на придбання землі юридичними особами до 10 років.

Автор: Оксана Моргун

Exit mobile version