Site icon Фундамент

Фото полтавського монастиря перемогло у конкурсі пам’яток культури

У фотоконкурсі пам’яток культури для Вікіпедії обрали найкраще фото Полтавської області 2021 року. Переможцем номінації «Найкраща фотографія Полтавської області 2021» в українській частині найбільшого у світі міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки» стало аерофото Мгарського Спасо-Преображенського монастиря фотографині Катерини Поліщук. Про це повідомляє пресслужба Полтавської ОДА.

– Приємне фото за кольорами та освітленням,  — відзначила роботу  членкиня журі, архітекторка, Надія Лиштва.

Фотографка та мандрівниця Наталія Шестакова вказала на вміле поєднання пам’ятки із природою:

– Виразне представлення відомої пам’ятки у природному середовищі. Вдала композиція, гарне освітлення та кольори, пристойна як для аерофото якість зображення.

Преображенський Мгарський чоловічий монастир заснували 1619 року на кошти княгині Раїни Могилянки Вишневецької. Населення монастиря складалося здебільшого з колишніх запорозьких козаків. Монастир існував до 6 серпня 1919 року, коли більшовики розстріляли ченців на чолі з ігуменом Амвросієм. Пізніше на території колишнього монастиря була дитяча колонія, дисциплінарний батальйон, військові склади, а пізніше споруду передали під піонерський табір. У травні 1993 року в Мгарській обителі відновили чоловічий монастир.

Мета конкурсу «Вікі любить пам’ятки» — отримати фотографії усіх пам’яток культурної спадщини світу під вільною ліцензією для ілюстрування ними Вікіпедії — вільної енциклопедії, яку щодня переглядають мільйони людей з усього світу. А також привернути увагу українців до культурної спадщини, пізнати забуті та маловідомі сторінки своєї історії.

У списку пам’яток Полтавської області 3404 об’єкти, з них трохи більше половини — 1806 пам’яток вже мають фото у Вікісховищі (53%). Цього року 25 конкурсантів завантажили 1083 фото 368 об’єктів культурної спадщини (з них світлини 89 пам’яток — завантажені вперше). Усього за час проведення конкурсу у номінації брали участь 244 автори.

Довідково

«Вікі любить пам’ятки» (Wiki Loves Monuments) — міжнародний фотоконкурс пам’яток культурної спадщини, метою якого є зібрати світлини для ілюстрування статей у Вікіпедії, Вікімандрах та інших вікіпроєктах. Конкурс проходить щорічно у понад 50 країнах світу регіональними відділеннями Фонду Вікімедіа та волонтерами спільноти Вікімедіа, в тому числі в Україні — громадською організацією «Вікімедіа Україна». У 2021 році в Україні проходив удесяте. Загалом протягом 2012—2021 років у межах конкурсу було завантажено понад 350 тисяч світлин українських пам’яток, сфотографовано понад 39 тисяч пам’яток із території України (42%), взяло участь майже 3500 осіб (від аматорів до професіоналів). Фотографії за всі роки конкурсу знаходяться у вільному доступі, ви можете переглянути їх і використати на умовах вільної ліцензії CC BY-SA.

Громадська організація «Вікімедіа Україна» є єдиним регіональним відділенням «Фонду Вікімедіа» в Україні. Вона займається популяризацією вікіпроєктів «Фонду Вікімедіа», найвідомішим серед яких є Вікіпедія; залученням до Вікіпедії нових знань і користувачів, а також розвитком вікіспільноти в Україні.

Автор: Оксана Моргун

Exit mobile version