Site icon Фундамент

Чи можна замінити ліки мультивітамінами

Традиційно на зміні сезонів, а особливо під час загострення епідеміологічної ситуації, в аптеках зростає попит на вітамінні комплекси. У рекламі часто можна побачити, що вживання цих речовин може вилікувати людину та зробити її в цілому здоровішою. Через це люди самостійно прописують собі вітамінні комплекси як для профілактики, так і лікування, хоча і до кінця не розуміють їх дію.  Розбираємося за допомогою МОЗ, чи можна мультивітамінами замінити ліки.

Полівітамінні комплекси — це дієтичні добавки, в яких міститься концентрована кількість поживних речовин (вітаміни, мінеральні речовини тощо). Вміст поживних речовин у дієтичних добавках не може перевищувати тих значень, які люди можуть отримати з їжі при нормальному харчуванні. Головною вимогою до дієтичних добавок є безпека їх застосування. На відміну від лікарських засобів, які мають доводити свою ефективність, використання полівітамінних комплексів не може здійснюватися з метою лікування захворювань. 

Питання регулярного споживання вітамінів співвідноситься із впливом такого споживання на організм людини. Часто можна почути від людей, які вживають мультивітамінні комплекси, що вони стали почувати себе набагато краще. Такий вплив є реальним чи це просте самонавіювання — це питання вирішили дослідити науковці.

Дослідження, яке провели у США, показало досить цікаві результати. Спочатку було проведено загальнонаціональне опитування населення про стан їх здоров’я. Виявилося, що люди, які регулярно вживали мультивітаміни, вважали себе здоровими на 30% частіше, ніж ті, хто цього не робив. 

Щоб підтвердити або спростувати цей факт на практиці, науковці проаналізували медичні дані більше ніж 20 тис. людей. Серед них понад 5 тис. осіб регулярно вживали мультивітаміни. Втім, заяви щодо кращого стану здоров’я виявилися суб’єктивними. Адже ніяких глобальних відмінностей у здоров’ї між різними групами учасників експерименту не було виявлено. Медичні висновки не підтвердили на практиці заяви прихильників мультівітамінів про значне поліпшення здоров’я після курсу їх вживання.

Тим не менш, науковці наголошують, що їхнє дослідження не означає, що вони закликають зовсім припинити вживати вітамінні добавки. Є багато випадків, коли вони необхідні організму, проте для більшості людей за звичних умов немає потреби регулярно вживати мультивітаміни. 

Мультивітамінні комплекси створили не для того, щоб боротися з хворобами, а щоб “підживити” організм людини, коли є дефіцит тих чи інших вітамінів та мінералів, який може бути викликаний, зокрема, недотриманням рекомендацій здорового харчування. 

Варто пам’ятати, що споживання вітамінів значно більшими дозами, ніж це необхідно для конкретного організму, може викликати інтоксикацію та гіпервітаміноз. Симптомами таких станів можуть бути: слабкість, головний біль, втрата апетиту. Можливі безсоння, збудженість, алергічні реакції.

Найкращий спосіб отримати усі потрібні для організму людини вітаміни та мікроелементи – правильно та повноцінно харчуватися. Також необхідно пам’ятати, що значна кількість вітамінів працюють у комплексі з іншими поживними речовинами. Вони не матимуть позитивного впливу на здоров’я без прив’язки до збалансованого харчування. 

Автор: Анна Сидоренко

Exit mobile version