Site icon Фундамент

Який план на випадок евакуації жителів Полтавщини: низки громад не хочуть приймати евакуйованих

Територія Полтавської області визначена Кабміном як безпечна. Та все ж місцева влада розглядає різні варіанти перебігу подій. За яких обставин жителям області доведеться екстрено покидати регіон, озвучив на апаратній нараді 14 листопада Дмитро Лунін.

– Ні сьогодні, ні завтра ніхто нікого примусово евакуювати не планує. Але всі служби мають бути готові до різних сценаріїв, де евакуація може бути необхідною, – зауважив начальник Полтавської обласної військової адміністрації..

Тож що це за «сценарії»? Дмитро Лунін назвав наступні:

бойові дії на території області;
застосування зброї масового ураження;
зруйнована критична інфраструктура (наприклад Кременчуцька ГЕС, система електропостачання, водопостачання тощо).

За словами Луніна, у разі підриву Кременчуцької ГЕС у небезпеці відразу опиняться близько 200 тисяч людей.

За словами в. о. директора департаменту з питань оборонної роботи Полтавської ОВА Віктора Стеблянка, евакуація є найбільш дієвим заходом, спрямованим на запобігання загибелі людей, втрат майна чи інфраструктури.

Згідно розпорядження Кабміну №679н, евакуація в першу чергу запланована на Полтавщину, а не з неї. До нас в разі необхідності переселятимуть донеччан, при потребі харків’ян та інших постраждалих.

План дій для такої ситуації, переконує обласна влада, відпрацьований. Що ж до порятунку самих жителів Полтавщини при потребі, Стеблянко озвучив певні проблеми:

– Дехто з керівників громад не розуміє рівень відповідальності, яка на них покладається при надзвичайній ситуації, яка може виникнути (затоплення в разі підриву ГЕС. – авт.) і не розуміють навіть, що знаходимося в умовах війни. Так, наприклад, у нас Кобеляцька, Новосанжарська, Білицька територіальні громади мають певні сумніви щодо виконання розпорядження голови адміністрації з прийняття евакуйованого населення. Я звертаюся з проханням до Полтавської районної адміністрації, зберіть цих людей, розберіться: якщо це свідомо – хай ними займається СБУ, якщо просто від якоїсь недолугості – значить, тоді прокуратура.

Усім головам громад розіслали карту із ілюстраціями можливих рівнів підняття води при підриві ГЕС. При цьому Віктор Стеблянко звернув увагу, що тільки у вільній країні такі документи є доступними кожному.

За словами посадовців, сценарій, коли область може опинитися в зоні бойових дій, відпрацьований ще в березні.
Стосовно евакуації при використанні зброї масового ураження, то її характер залежить від того, яка саме буде ця зброя, яку територію охопить та якою буде погода. На цей випадок у Департаменті зробили розрахунки та провели штабні тренування.
У разі пошкодження критичної інфраструктури, тобто відсутності електроенергії, водопостачання, газу в будинках, населення планують евакуювати в центри незламності.

– Варто озвучити й інші випадки, які ще можуть бути. На території області є 43 хімічно небезпечних об’єкти, на яких зберігаються хлор, аміак, кислоти, – продовжив Віктор Стеблянко. – На сьогодні у зв’язку із введенням війського стану та бойовими діями на території України, ці підприємства зменшили кількість небезпечних речовин, які зберігаються на їхній території до мінімального рівня, який потрібен їм для виробництва. Та все одно загроза існує.

Тому голови громад отримали заклик бути готовими до кожного із озвучених варіантів розвитку подій: підготувати пункти незламності, плани евакуації, автотранспорт та пальне.

Фото – з сайту Слово і Діло.

Авторка: Олена Гуленко

Exit mobile version