Site icon Фундамент

У Полтаві відкрили паркову скульптуру Григорію Сковороді

У Полтаві відкрили паркову скульптуру українському філософу Григорію Сковороді з нагоди 300-річчя від дня його народження. Офіційне відкриття відбулося 3 грудня. 

На відкритті паркової скульптури, крім представників місцевої влади, був український скульптор Катіб Сафаар-огли Мамедов, автор роботи. Архітектором виступив заслужений архітектор, голова правління Харківського обласного відділу національної спілки архітекторів України Сергій Чечельницький.

– Кілька місяців тому з’явилася ідея створення пам’ятника Сковороді. На конкурсі було представлено 7 робіт, 5 із яких представили ми з Сергієм Чечельницьким, – розповів скульптор Катіб Сафаар-огли Мамедов. – Члени журі вибрали саме цей варіант, де босоногий філософ-мандрівник вирушає в дорогу. Це свого роду дорога появи Сковороди у Полтаві, через 300 років. Створювали бронзову міні-скульптуру кілька місяців, адже інколи сам памятник вилити набагато простіше, ніж мініатюрну роботу, деталі в ній – головне.

Також у Полтаві до 300-річчя філософа-гуманіста, письменника, просвітника та педагога Полтавська дирекція «Укрпошти» випустила й погасила поштові марки та конверти. На них зображений бронзовий пам’ятник Сковороді та Чорнухинський літературно-меморіальний музей філософа.

Наступного року, за словами Дмитра Луніна, начальника Полтавської ОВА, в Полтаві планують встановити повноцінний пам’ятник Григорію Сковороди у натуральну величину. 

Авторка: Анна Сидоренко 

Exit mobile version