Site icon Фундамент

Як у селі під Полтавою відродили стоматологію та допомогли іншим громадам

У той час, як в багатьох громадах це вид стоматології занепадає, Мачухівській тергромаді вдалося створити ефективну та розвинуту мережу стоматкабінетів у селах не лише своєї, а й сусідніх громад. Про те, як відроджували галузь фахівці повідомили на офіційній сторінці ОТГ-Інформ Полтавщина у соціальній мережі Фейсбук.

У 2019 році в зв’язку з реформою медичної галузі і небажанням чи неможливістю вирішення подальшого майбутнього стоматологічної служби, було звільнено 25 стоматологів, які працювали в районній лікарні, таким чином, фактично знищивли стоматологію в сільській місцевості.

– Сільська стоматологічна медицина кардинально відрізняється від міської, адже сільське населення, на відміну від міського, практично не змінюється, це одні й ті самі люди, а, отже, й пацієнти. Далеко не кожна людина, яка мешкає в селі, може собі дозволити поїздку до стоматолога в Полтаву, — розповідає завідувач структурним підрозділом стоматології ЦПМДОТГ Мачухівської сільської ради Руслан Петренко. — До звільнення я з колегами працював на території населених пунктів Мачухівської ТГ, де діяло чотири стоматкабінети. Тому, й звернувся до голови Мачухівської тергромади Валерія Білоконя за допомогою, адже ці стоматкабінети необхідно було зберегти. Але тут постало питання, як це зробити відповідно до діючого законодавства та в нових реаліях медичної реформи?

Почалася робота над вивченням законодавства. За досвідом зверталися до інших громад, зокрема підтримку отримали від директора Ірпінського міського стоматологічного центру Київської області.

– Знайшли Стратегію розвитку охорони здоров’я, в якій було написано, що стоматологія має знаходитися на первинному рівні, тобто в амбулаторіях, — долучається до розмови директорка ЦПМДОТГ Мачухівської сільської ради Галина Горалечко. — На той час, квітень 2019 року, ми запланували створення Центру первинної медико-санітарної допомоги, але через певні законодавчі нюанси тоді не змогли це зробити. Тому, вивчивши всі законодавчі нюанси, створили комунальне некомерційне підприємство «Мачухівська стоматологія», де об’єднали 4 стоматкабінети: Мачухівський, Калашниківський, Полузір’ївський та Судіївський, призначили виконувача обов’язків директора та бухгалтера.

Найважче було отримати ліцензію, адже в кабінетах десятиліттями не робили ремонти та не змінювали обладнання. За рахунок коштів територіальної громади їх відремонтували. Завдяки спільній роботі в липні 2019 року отримали ліцензію.

– Маємо практично унікальний випадок в Україні, адже ми чи не єдина сільська громада, яка створила некомерційне стоматологічне підприємство і зберегла сільську стоматологію, — констатував Валерій Білокінь, голова Мачухівської ТГ.

На рівні громади прийняли програму підтримки закладу, стоматологам зарплату виплачує сільська рада. Крім того в програмі закладений спектр безкоштовних стоматологічних послуг. Приміром, пільговики, пенсіонери можуть безкоштовно видалити зуб, зробити знеболювальне, запломбувати зуб недорогим матеріалом тощо.

Досвід виявився цінним не лише для Мачухівської громади, а й для інших.

– До нас зателефонували з Чутівської, Скороходівської та Драбинівської територіальних громад, які зацікавилися нашою роботою. Після перемовин, стоматологічні кабінети цих громад увійшли до складу нашого закладу, — говорить Галина Горалечко.

Нині стоматологи цих громад обслуговують на рік близько 8 тисяч пацієнтів.

З 1 січня 2021 року комунальне некомерційне підприємство «Мачухівська стоматологія» увійшло до складу новоствореного Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медичної допомоги об’єднаних територіальних громад Мачухівської сільської ради.

Автор: Оксана Моргун

Exit mobile version